Mat och drycks påverkan på tänderna

Det är antagligen ingen nyhet för de flesta att mat och drycker kan påverka tänderna och munhälsan på olika sätt. Men vilken mat och vilka drycker påverkar mest och hur kan man förhindra det?

Mat och andedräkt

Det finns en hel del livsmedel som kan ge dålig andedräkt och i många fall räcker det med att äta en liten mängd för att man ska drabbas. Vitlök är ett sådant livsmedel. Man kan även få dålig andedräkt av andra livsmedel som påläggskorv och lök av andra sorter. Generellt sett är det lättare att få dålig andedräkt av saker som luktar starkt. Ett tuggummi kan vara bra för att minska den dåliga andedräkten, men ibland behöver man rengöra både tänder och tunga för att den helt ska försvinna.

Missfärgning av tänder

Det är inte ovanligt att tänderna missfärgas. Trots att emaljen är mycket stark kan den ta åt sig av livsmedel och tänderna kan då få en annan färgton. Om man dricker mycket kaffe kan tänderna snabbt gulna, och samma sak sker om man dricker till exempel rödvin. Rödbetor kan ge tänderna en rödaktig ton och visst godis med stark färg kan också inverka.

Kan mat och dryck skada tänderna?

Ja, mat och dryck kan orsaka skador på tänderna. När pH-värdet ändras i munnen påverkas tänderna och emaljen slits. Hårda livsmedel som popcornkärnor kan också leda till att tänderna spricker eller att lagningar lossnar om man biter i kärnan. Missfärgningar är i regel inte skadliga, men de kan vara missprydande.

Viktigt med tandborstning

Oavsett vad man äter och dricker är det viktigt att man tänker på att borsta tänderna. Minst två gånger om dagen ska tänderna borstas för en god tandhälsa. Om man äter mycket sötsaker, eller något livsmedel som kan färga tänderna kan det också vara klokt att borsta tänderna även efter man ätit livsmedlet. Tänk även på att använda munskölj och gärna flourtillskott ibland.