Välj rätt vin till maten

Mat och vin går hand i hand. Ett passande vin kan förgylla måltiden. Det kan dock vara lite klurigt att veta vilket vin som passar bäst till olika maträtter. För att hjälpa dig att välja rätt vin har vi sammanställt några smarta tips som gör det enklare att hitta rätt i vindjungeln.

Rött till kött

Rött vin och kött är en klassisk kombination. Rödvinets sträva tanniner, smakprofil och höga alkohol balanserar köttets fett och intensiva smak. För en lyckad måltid kan du välja en smakrik Amarone från nordöstra Italien. Amarone är ett unikt rödvin som uppskattas av vinentusiaster från hela världen. Det tillverkas av torkade druvor vilket ger en speciell karaktär med tydliga smaker av torkad frukt, kaffe, nötter och vanilj. Vinet har en alkoholhalt på minst 14% vilket passar utmärkt till feta kötträtter. Hos Grapevine.se kan du läsa mer om Amarone och ta del av tips på vilka vinproducenter som erbjuder de bästa amaronevinerna i tre olika prisklasser.

Vitt till fisk & getost

Vitt vin kommer i många olika varianter, från unga och friska till eklagrade och smöriga. Det gör att vita viner passar bra ihop med en rad olika maträtter, från sallader och ostar till krämiga fisk- och fågelrätter. Fisk och vitt vin är en klassisk kombination som sällan slår fel. Även många ostar passar bättre ihop med vita viner än med röda viner. Chèvre och andra getostar är ett exempel där det är bättre att välja ett vitt vin, gärna på druvan sauvignon blanc.

Mousserande till kanapéerna

Som välkomstdrink är det vanligt att servera champagne eller någon annan form av mousserande vin. Det finns flera anledningar till det. Dels är den här typen av vin en aptitöppnare vilket gör att det passar mycket bra innan en måltid. Dels passar bubblorna och fruktsyran i vinet bra ihop med chips, kanapéer och liknande.