Sake

Sake är en japansk alkoholhaltig dryck som bryggs på polerat ris. Tillverkningsprocessen är mycket lång och innefattar många steg. En vanlig missuppfattning är att sake är ett risbrännvin. Det stämmer att sake är tillverkat av ris, men framställningen påminner mer om ölbryggning än vintillverkning. Alkoholhalten är däremot högre än både öl och vin och ligger ofta på 15-20 %. Sake är Japans nationaldryck och dricks i samband med särskilda ceremonier eller efter en måltid. Det vanligaste är att servera saken kall, cirka 10–14º C, i en liten porslinskopp.

Tillverkningsprocessen

Framställningsprocessen av sake påminner en del om ölbryggeri. Stärkelse från riset förvandlas till socker som i samma process omvandlas till alkohol. Det första steget i processen är att polera riset. Ju mer polerat det är, desto finare sake blir det. Riset sköljs rent och blötläggs för att sedan ångas. En del av riset blandas med ett sorts mögel, koji, för att bilda ett enzym som är nödvändigt för att förvandla stärkelsen till alkohol. Ris blandas därefter med vatten och jäst i cirka en vecka. Sen blandas risblandningen med vatten och får sedan jäsa i låg temperatur i 18–32 dagar. Socker och alkohol får tillsättas under jäsningsprocessen. Därefter pressas rismassan och den pressade vätskan filtreras. Slutligen lagras den, späs ut med vatten till rätt alkoholprocent och buteljeras.