Öl

Öl är en mycket omtyckt dryck som dricks och produceras över hela världen. Den innehåller oftast alkohol, men det är även vanligt med alkoholfri öl. Det krävs relativt få ingredienser för att brygga öl, men det finns många olika sorter och smaker. Vanliga ölsorter är lager, ale, veteöl och pilsner. De senaste åren har det skett en ölboom och många mindre producenter, så kallade mikrobryggerier, har dykt upp. Här får en guide till denna gyllene dryck.

Vad är öl?

Öl är en alkoholhaltig, kolsyrad dryck vars färg varierar från ljust gul till mörk brun beroende på sort. Ölet har en lång historia som går tillbaka 7000 år. På medeltiden utvecklades grunden till den bryggeriteknik som används än idag. Alkoholen uppstår under jäsningsprocessen, precis som vid tillverkningen av vin. Till skillnad mot vin är öl inte beroende av klimat och terroir på samma sätt. Därför finns det många fler ölproducerande länder än vad det finns vinproducerande länder. De flesta länder har flera bryggerier. Kina är det land som producerar mest öl i världen.

Vilka olika sorter finns det?

Det finns många olika ölsorter, men de kan delas in i tre olika grundtyper beroende på jäsmetoderna som används. Dessa är underjäst, överjäst och spontanjäst.

  • Underjäst öl är ofta ljus öl. Här ingår populära typer som lager och pilsner. Denna grundtyp är de absolut vanligaste med cirka 90 % av all öl som produceras är underjäst.
  • Överjäst öl går under samlingsnamnet ale. Här ingår populära sorter som Pale Ale och porter. Denna grundtyp är mer fruktig och det är inte ovanligt att alkoholhalten är något högre än den underjästa ölen. IPA, som står för Indian Pale Ale, ingår i denna grupp.
  • Spontanjäst öl innebär att ingen jäst har sätts till. Detta är den äldsta jäsningsmetoden, men idag är det den ovanligaste. Lambic är den vanligaste sorten som är lite syrlig. Vissa menar att den påminner lite om öl.