Dryck som passar asiatisk mat

Asiatisk mat är ett brett begrepp, men generellt sett blandas många olika smaker. Sött, syrligt och starkt blandas i en och samma rätt. Detta ställer särskilda krav på dryckesvalet. Särskilt svårt brukar det vara att välja dryck till kryddstarka rätter, framför allt om du vill dricka vin till måltiden. Här får du hjälp att hitta passande dryck till populära rätter från Thailand, Japan och Kina.

Pad Thai & curry

Pad thai är en omtyckt klassisk thailändsk rätt som består av nudlar, tofu, grönsaker, kyckling och räkor. Den serveras med fisksås och garneras ofta med lime, koriander och jordnötter. Denna sötsura rätt är typisk för det thailändska köket. Ett vitt vin med lite sötma, exempelvis en halvtorr riesling eller en öl: med låg beska är bra dryckesval. Dessa passar även till curry, framför allt om den är kryddstark och innehåller kokosmjölk.

Vårrullar & tempura

Vårrullar och tempura är friterad mat, vilket innebär att de innehåller mycket fett. Ett vin med mycket fruktsyra balanserar fettet. Mousserande, gärna en sötare variant om det är en stark sås som tillbehör, passar perfekt.

Dumplings

Dumplings är populära ångkokta knyten från det kantonesiska köket i Kina. De serveras i buljong samt med kryddiga, söta och salta såser. Ljus lager eller blommigt vitt vin är bra val.