Dryck som passar medelhavsdieten

Medelhavsländerna är berömda för sin goda och nyttiga kost som ofta benämns som medelhavsdieten. Olivolja, nötter, grönsaker och fisk utgör grunden i denna kost. Gemensamt för alla Medelhavsländer är att de producerar vin och olivolja samt att deras geografiska position vid havet gör att fisk och skaldjur är viktiga livsmedel. Medelhavsländerna utgör de länder som producerar mest vin i världen. Medelhavskosten är känd för att vara färgglad och passa mycket bra ihop med vin. Som tumregel bör du välja ett vin från samma land, allra helst från samma region, som rätten kommer ifrån.

Italien

Italien är ett av världens främsta matländer med pasta, risotto, pizza och parmesanosten på sitt CV. Italien är världens näst största vinproducent och här framställs några av svenskarnas mest omtyckta viner. som exempelvis barolo, amarone, montepulciano och prosecco.

Spanien

Spanien är känt för sin paella, goda skinkor och ostar. Här finns några av världens bästa restauranger, vilket speglar landets rika mattradition. Spanien är världens tredje största vinproducent och här framställs många prisvärda viner. Rioja och cava är två av de mest berömda.

Frankrike

Frankrike är världens största vinproducent och har ett av världens mest berömda och omtyckta kök. Här föddes Michelinguiden och landet har fortfarande flest Michelinrestauranger i världen. De flesta av världens vindruvor härstammar från Frankrike och landet har en lång historia av vinproduktion med ikoniska områden som Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Alsace och Loire.

Portugal

Portugal är ett litet land med ett stort mat- och vinutbud. Här produceras vin, olivolja och konserverad fisk i världsklass. Vinho verde, portvin och madeiraviner är de mest kända vinerna.

Grekland

I Grekland tillverkas många olika sorters vin, men de är inte lika kända utanför landets gränser som viner från de övriga Medelhavsländerna. Det kändaste grekiska vinet är retsina. Däremot är grekiska oliver och olivolja kända i hela världen.