Starkvin & rosé

Vin brukar delas in i fem kategorier – rött, vitt, mousserande, rosé och starkviner. Rosé och starkviner är inte lika populära som de övriga tre kategorierna, men de är minst lika intressanta. Här får du en översikt över starkvin och rosévin.

Starkvin

Det finns många olika sorters starkvin, men definitionen är att det produceras genom att addera destillerad druvsprit till ett vin. Detta ger ett vin med hög alkoholhalt, vanligtvis 15-22 %.

Portvin, Madeira och Sherry är kända starkviner. Portvin från Portugal är förmodligen det mest kända starkvinet. Vinet är sött eftersom jäsningen avbryts tidigare och därigenom bevaras en del av sockret. Portvin produceras som rött, vitt och rosé varav den röda varianten är den mest populära. Dessa viner är även populära samlingsobjekt och vissa årgångar är mycket värdefulla. Det finns olika varianter av portvin, bland annat tawny, ruby och vintage. Portvin, samt många andra starkvin, passar bra som dessert.

Rosé

Roséviner är rosa viner vars färg kan variera från ljust orange till mörkt hallonröd. En vanlig missuppfattning är att roséviner tillverkas genom att blanda röda och vita viner. Det stämmer inte förutom i några få fall. Rosé tillverkas vanligtvis genom att druvskalet från blå druvor får sitta kvar endast en kort tid under jäsningsprocessen. Rosé ska serveras kallt, precis som vita viner.