Mousserande viner

Mousserande viner tillverkas i nästan alla vinområden i världen och karaktäriseras av dess bubblor. De kan dock smaka väldigt olika beroende på vilka druvor som de innehåller och vilken teknik som används för att skapa bubblorna. Det finns två vanliga metoder. Den ena är den så kallade traditionella metoden, som även kallas för champagnemetoden eller méthode classique. Den innebär att vinet jäser i två omgångar, varav jäsningen sker i flaskan den andra gången. Mousserande viner som tillverkas med den traditionella metoden är bland annat champagne, cava och crémant. Prosecco och sekt är exempel på mousserande viner som tillverkas med en enklare metod där vinet jäser i en ståltank. Mousserande viner kan tillverkas av såväl gröna som blå druvor eller en blandning.

Champagne

Champagne är det mest kända mousserande vinet. Det får endast framställas i regionen Champagne i Frankrike och måste tillverkas enligt särskilda föreskrifter. De druvor som används i tillverkningen är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Om champagne är tillverkad av endast chardonnay-druvor kallas den för Blanc de blancs. Om den är gjord på endast pinot noir och/eller pinot meunier kallas den för Blanc de noir.

Cava

Cava är ett spanskt mousserande vin som tillverkas på samma sätt som Champagne, men främst med de inhemska druvorna macabeo, parellada, xarel-lo, monastrell och garnacha tinta. Även champagnedruvorna chardonnay och pinot noir förekommer ibland. Cava får produceras i hela Spanien, men majoriteten kommer från Penedésdistriktet i Katalonien.

Prosecco

Prosecco är Italiens populära bubbel. Till skillnad mot champagne och cava tillverkas prosecco med en enklare metod där den andra jäsningen sker i en ståltank. Prosecco är något sötare än de andra två och har ofta fruktiga inslag. Prosecco tillverkas av druvan glera.