Vin

Vin är en av världens populäraste drycker. Vin produceras i många länder runt om i världen, vilket ger en stor variation i utbudet. Rött, vitt, rosé, mousserande och starkvin är de fem olika sorterna. Många tycker att vin är komplicerat och det finns otroligt mycket mystik kring vin och vinproduktion. Här får du en överblick över denna populära dryck.

Vad är vin?

Vin är en dryck som tillverkas av saften från vindruvor. Vin är en alkoholhaltig dryck som vanligtvis har 8-15 % alkohol. Det är en dryck med en mycket lång tradition. I åtminstone 8000 år har vin framställts, men förmodligen ännu längre än så. Idag dricks vin vid många olika tillfällen, alltifrån fest och vardagsmåltider till nattvarden i kyrkan. Vin är en mycket komplex dryck där många faktorer spelar in i slutresultatet. Druvsort, klimat, produktion, lagring, ålder och terroir är några av många faktorer som avgör hur vinet smakar. Eftersom vin är en komplex produkt finns det ett stort intresse runt om i världen. Mängder av böcker, kurser och resor är specialiserade på vinkunskap för professionella och privatpersoner.

Det finns även vin som tillverkas av andra sorters frukter. Dessa vin kallas fruktvin och bör ej förväxlas med vin tillverkat på vindruvor.

Hur tillverkas vin?

Vin tillverkas av vindruvor. Processen som förvandlar vindruvorna till en alkoholhaltig dryck kallas för vinframställning. Beroende på vilken sorts vin som ska tillverkas skiljer sig vinframställning åt. Mousserande vin har exempelvis vissa steg i processen som de andra sorterna har.

När druvorna skördats och sorterats är det dags att krossa dem och ta bort stjälkarna. Efter detta steg skiljer det sig åt beroende på vilken vinsort som ska framställas. För rött eller rosé påbörjas macerationen, vilket är det steg där vinet får färg och smak från druvskalet. Detta steg kan ta ett par timmar upp till ett par månader. Därefter pressas druvorna till saft, som även kallas för druvmust. Därefter jäser druvmusten och alkohol bildas. Vissa viner jäser två gånger. Sedan lagras vinet i antingen ståltankar eller i ekfat. Lagringstiden och hur vinet lagras har stor effekt på karaktären.

Ett av de viktigaste stegen i processen är blandningen. De flesta vin är en blandning av olika druvor eller olika årgångar. Anledningarna till varför man blandar vin är oftast för att skapa ett bättre vin eller en stil som är mer enhetlig. Innan vinet buteljeras är det vanligt att det klaras och filtreras. Det är inte ovanligt att vinerna även lagras i flaska.