Världens populäraste drycker

Mat och dryck går hand i hand. Olika länders kök varierar oändligt med smaker och olika tillagningssätt. Det är minst lika intressant att titta på de olika ländernas dryckeskultur och populära drycker. Drycken säger nästan lika mycket om ett land som maten. Här berättar vi mer om några av världens populäraste drycker.

Topplistan

Tv-kanalen CNN publicerade en lista med världens femtio populäraste drycker och det finns många intressanta drycker på listan. Här finns alla möjliga sorters drycker – varma, kalla, alkoholfria och starka drycker. På första plats kom vatten med motiveringen att det är basen för all annan dryck i världen. Vatten är nödvändigt för vår existens och dessutom väldigt gott. På andraplats kommer klassikern Coca-cola i originalsmak. De varma dryckerna kaffe och te kommer på tredje plats respektive femte plats. Mellan dem på fjärdeplats hittar vi öl.

Det är först på sjätte plats som det dyker upp lite mindre kända alternativ för oss i Sverige. Där hittar vi Air mata kucing som är en kall och söt fruktdryck från Malaysia. Apelsinjuice, rödvin, gin och tonic och varm choklad knep de återstående platserna på topp 10. Längre ned på listan finns det många udda drycker, bland annat chokladmilkshake på plats 28, äggtoddy på plats 21 och shikuwasajuice på plats 42. ”Vad som helst från minibaren på hotelrummet” återfinns på plats 16.

Vatten

Vatten är nödvändigt för allt liv på jorden och därför är det inte konstigt att vi hittar denna dryck på förstaplatsen. Vanligt kranvatten är den bästa törstsläckaren. Överallt i världen är det vanligt att dricka vatten till maten. Även om det ofta ackompanjeras med andra drycker, exempelvis vin, så är det en given dryck vid alla sorters måltider.

Coca-cola

Coca-cola är den världsberömda läsken med colasmak. Drycken har en lång historia som sträcker sig ända bak till 1886 i USA. Coca-cola säljs idag över hela världen och det finns flera olika smaker. Det stora genomslaget kom under andra världskriget, men drycken lanserades i Sverige först år 1983.

Kaffe

Kaffe är en annan dryck som älskas över hela världen. Sättet vi konsumerar kaffe skiljer sig åt, vilket gör att alla länder har sin egna kaffekultur. Mycket inspiration kommer dock från Italien där espresson och cappuccinon sägs härstamma ifrån. I Sverige är det vanligast med bryggkaffe, men kaféer serverar många espressobaserade varianter. I USA dricker man kaffe på liknande sätt som i Sverige. I Brasilien dricks kaffe ofta med kondenserad mjölk. I Turkiet serveras starkt kaffe i kanna och det är vanligt att blanda det med mycket socker. Kaffe dricks oftast efter maten eller separat vid tillfällen utanför de vanliga måltiderna.

Öl

Det finns flera olika ölsorter som tillverkas på olika sätt. Dessa ger öl av olika karaktär, färg och alkoholnivå. Ale, lager, stout och veteöl är populära varianter.

Te

Te dricks över hela världen och i många länder är det en viktig del av kulturen. I Sverige är det inte vanligt att dricka te till maten, men i exempelvis Japan är grönt te den vanligaste måltidsdrycken. Det finns sex huvudkategorier för te: grönt te, oolong, svart te, vitt te, gult te och mörkt te.