Sprit

Det finns många olika spritsorter, men deras gemensamma nämnare är att de har hög alkoholhalt, innehåller etanol och har framställts genom destillering (med vissa få undantag). Vodka, whisky, tequila, rom och cognac är några av de vanligaste spritsorterna. Vin, öl och cider är inte spritdrycker. Spritdrycker kan drickas som de är, men det är vanligt att de används som bas i drinkar på grund av den höga alkoholhalten.

Tillverkningsprocessen

Processen att framställa sprit varierar i olika länder och för olika spritsorter, men vissa generella steg gäller. Först och främst måste råvaran innehålla socker eller stärkelse för att det ska gå att jäsa drycken från den. Exempel på råvaror som används är vindruvor, sockerrör, frukt, potatis eller spannmål. Jäsningen framställer etanol, varefter den etanolhaltiga vätskan destilleras och resultatet är en råsprit med rå smak och hög alkoholhalt. För att den ska bli drickbar måste den nu lagras. Lagring på ekfat ger både karaktär och smak. Smaker kan även tillföras i form av kryddor, frukt eller aromämnen. Det är vanligt att spä ut spriten med vatten för att minska dess alkoholhalt. Det är vanligt att olika spritsorter blandas för att det slutgiltiga resultatet ska bli så bra som möjligt. Exempelvis kan sprit från olika områden eller med olika lagringstid blandas för att skapa en balanserad dryck.