Vitt vin

Tillverkningen av vitt vin skiljer sig något från rött vin. Den största skillnaden är att vitt vin tillverkas av gröna vindruvor och att druvorna pressas innan jäsningen. Det är även mindre vanligt att vita viner lagras på ekfat, men det förekommer frekvent med vissa druvsorter, exempelvis Chardonnay och Viogner.

Vanliga druvsorter för vitt vin

Det finns flera hundra olika gröna druvsorter, men det finns några som är betydligt vanligare än andra. Detta beror dels på att de ger en god smak som konsumenterna gillar samt att de är lätta att odla.

Chardonnay

Chardonnay är den populäraste gröna druvan i världen. Den är enkel att odla och ger stora skördar, vilket gör att det är en lönsam druva för vinodlare. Den lämpar sig bra för att blanda med andra druvor. Dessutom går det att skapa viner med mycket olika karaktär med denna druva. Om den lagras i ekfat och odlas i ett varmt klimat kommer den ge ett fylligt och smörigt vin med inslag av tropiska frukter, vanilj och nötter. Om den däremot lagras i ståltank och odlas i ett kallt klimat kommer den att ge ett lätt, friskt vin med inslag av citrusfrukter, äpplen och örter. Bourgogne är ett av de kändaste områdena för denna druva. Här produceras den lättare varianten medan Kalifornien är känd för den fylliga, ekfatslagrade varianten. Chardonnay är även en av tre druvor i den berömda mousserande drycken champagne. Druvorna Pinot noir och Pinot meunier utgör de andra två. Stellenbosch i Sydafrika producerar även Chardonnays av mycket hög kvalitet.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc odlas i princip överallt i vinvärlden, men framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Druvan ger mycket aromatiska och friska viner med smak av passionsfrukt, krusbär och citrus. Sauvignon Blanc ger gröna smaker som nässlor, örter, gräs och grön paprika. Vinerna är nästan alltid torra och har hög syrahalt. Oftast lagras denna druva i ståltankar, men det förekommer även ekfatslagrade Sauvignon Blancs. Dessa viner har en rundare smak, fylligare karaktär och lägre syrahalt.

Riesling

Riesling är alla vinkännares favoritdruva. Den odlas framför allt i Tyskland, Frankrike och Österrike. Rieslingviner är kända för sötman i kombination med hög syra och smaker av päron, aprikos, citrus och mineraler. Många varianter är aromatiska och luktar blommigt. Riesling produceras i alltifrån torra till mycket söta varianter. Vinerna med lite sötma passar bra till asiatiska rätter. Mosel, Alsace och Pfalz är kända områden som producerar riktigt bra rieslingviner.