Dryck som passar japansk mat

Det japanska köket är varierande med rätter som sushi, ramen och kobebiff. Många av ingredienserna i det japanska köket är fulla av umami, den femte grundsmaken. Ordet “umami” kommer från japanskan och betyder “välsmakande”. Umami förkommer bland annat i sojasås, fet fisk, alger och tofu. Umami i maten gör att drycken smakar mer beskt och strävt. Därför ställs särskilda krav när du väljer dryck till japansk mat. Generellt sett bör du undvika röda viner som kommer att smaka för strävt samt besk öl som kommer att smaka för beskt. En ljus lager eller veteöl är exempel på öl med låg beska som generellt passar bra till japansk mat. Nedan får du tips om hur du väljer dryck till några av de vanligaste japanska rätterna.

Sushi & sashimi

Sushi och sashimi är förmodligen de rätter som dyker upp i huvudet på de flesta när de tänker på japansk mat. Sushi är rå fisk som serveras på en risbädd, ofta i kombination med alger. Sashimi är rå fisk och precis som sushin bör den ätas med sojasås och wasabi. För att den delikata smaken från den råa fisken inte ska försvinna är det viktigt att drycken inte är för överväldigande. Samtidigt måste drycken ta hänsyn till sältan från sojan och hettan från wasabin. Den japanska drycken sake är ett bra val och om du vill dricka vin bör du välja ett vitt vin. Ett lätt, friskt vitt vin som exempelvis en Chablis eller en Riesling är ett bra val. Även mousserande viner passar bra.

Kobebiff

Kobebiff, som även kallas wagyubiff, kommer från kor uppfödda runt staden Kobe. Det är en av världens mest berömda köttsorter som karaktäriseras av den fina marmoreringen. Köttet är mycket mört och saftigt. Till detta dricker du ett fylligt rödvin med lite mer tanniner som balanserar den höga fetthalten. Ett rött bordeauxvin, Cabernet Sauvignon eller Merlot, är bra val.

Ramen

Ramen kan göras på många olika sätt, men är ofta är buljongen full av umami och sälta och passar därför bäst ihop med en öl med låg beska.