Planera vad familjen ska äta

Det är inte alltid helt enkelt att veta vad man ska äta till lunch eller middag. Det kan dock vara klokt att ha en liten planering för i alla fall de närmaste dagarna. Om man har en tajt budget kan det också vara smart att planera för en längre tid. Då vet man ungefär vilka matkostnader man kan komma upp i och man kan också hålla koll på att man inte handlar alltför mycket så att man sätter sig i ekonomiska problem. Hur kan man underlätta planeringen för maten?

Matkasse

Ett alternativ är att använda sig av en matkasse som middagsfrid för att planera veckans eller månadens mat. Man kan beställa en vecka i taget, eller betala för hela månadens mat på en gång. Då vet man vad man får för pengarna. I matkassarna finns de allra flesta ingredienser med och man behöver bara kompletteringshandla kryddor, en del kylvaror, frukosttillbehör och liknande. Med en matkasse får man också med recept och man kan lätt planera upp när under veckan de olika rätterna passar. De saker som inte ska användas direkt håller i kylen, eller så kan de frysas in.

Äta ute

Ibland kan det vara så att planeringen inte håller. Då kan man behöva äta ute. Om man har en tajt budget kan det dock vara klokt att överväga om det verkligen är värt att lägga pengarna på snabbmat eller om man istället kan vänta en stund på att maten blir färdig.

Måltidslösningar

För de dagar då man inte kan eller hinner laga mat kan ett alternativ vara att köpa olika färdiga måltidslösningar i mataffären. De finns både i färsk och fryst form. Måltidslösningarna kan i vissa fall ätas kalla, i andra fall ska de värmas i ugn eller mikro. De innehåller relativt bra näring och det blir billigare än att köpa snabbmat.

Göra en matsedel

Ett bra sätt att planera sina inköp och sin matlagning på är att göra en matsedel. Man kan antingen göra den för en vecka eller för längre tid. Man behöver inte bestämma vilken dag man ska äta vilken rätt utan det viktiga är att man vet vad som behöver handlas hem. På så sätt kan man spara en hel del pengar och tid eftersom att man inte behöver åka och handla varje dag bara för att man ska hitta något att äta.

Göra matlådor

Om man vet att man ofta har ont om tid till matlagning kan det vara bra att ta en dag i veckan till att göra matlådor. Lasagne kan portioneras upp så att det räcker till middag, man kan göra större satser med såser, kalops och liknande och frysa in till kommande dagar. Då behöver man inte laga mat varje dag.