Kombinera mat & vin

Mat och vin går hand i hand och tillsammans kan de skapa magiska smakkombinationer. Ett vin kan göra att maten smakar bättre och vice versa. Vissa smaker i maten kan framhäva nyanser i vinet, vilket förbättrar hela måltiden. Vin är en komplicerad produkt eftersom det finns många olika faktorer som påverkar smaken och karaktären. De flesta personer vet inte hur vinet kommer att smaka genom att enbart titta på etiketten. Att kombinera mat och vin är en hel vetenskap, men det behöver inte vara särskilt komplicerat om du följer några enkla grundregler. Här får du några smarta tips att tänka på när du väljer vin till din måltid.

Grundläggande om smaker

Vi människor kan känna av fem olika grundsmaker – salt, sött, surt, beskt och umami. Dessa utgör grunden för att hitta rätt vin till din måltid. Smakerna i vinet måste samspela med smakerna i maten. Det låter komplicerat, men du behöver egentligen bara veta hur de olika grundsmakerna påverkar varandra.

  • Salt mat gör att vinet upplevs som mindre syrligt, strävt, beskt och sött. Väldigt salt mat passar oftast bäst med öl, men om det handlar om lite salt, exempelvis en lagrad ost, är ett vin med lite sötma att rekommendera.
  • Sötma i maten kommer att göra att vinet blir strävare och beskare. Därför är grundregeln att alltid välja ett vin som är minst lika sött som maten. Till efterrätter bör du därför välja ett dessertvin, exempelvis portvin. Tänk på att många asiatiska rätter har söta såser och därför kan du med fördel välja ett vin med viss sötma, exempelvis en Riesling.
  • Syra gör att mat och vin smakar syrligt. Begreppet surt används vanligtvis inte om mat och vin om det inte är dålig bemärkelse. Syra behövs för att vinet ska vara fräscht och drickbart. Citron, tomat, vinäger och matlagningsmat gör maten syrlig. En syrlig maträtt behöver ett vin som är minst lika syrligt annars kommer vinet att kännas tråkigt och platt. Ett friskt och torrt vin passar bäst till syrlig mat.
  • Beska smaker förekommer sällan i vin. I mat förekommer den främst i grönsaker som exempelvis ruccola, sallad och sparris. Dessa är generellt svåra att para ihop med vin, men ett lätt vitt friskt vin fungerar väl.
  • Umami förkommer i många livsmedel, bland annat sojasås, sjögräs och tofu. Det är vanligt förekommande i många asiatiska rätter. Umami i maten gör vinet beskare och strävare, därför bör röda viner undvikas.

Hitta en balans

När du väljer vin ser du många olika beskrivningar som “lätt och friskt”, “kryddigt”, “bärigt”, “mustigt” och “stramt”. Det kan vara lite klurigt att förstå vad dessa faktiskt innebär. För att underlätta valet av vin kan du föreställa dig att maten och vinet har en viss tyngd. Ett ostron med citron är en lätt maträtt medan en köttbit med pommes frites och bearnaisesås är en tung maträtt. Motsvarande gäller för viner. Ett vitt, friskt vin är oftast ett lätt vin medan ett rött, mustigt och fylligt vin är tyngre. Utöver de grundläggande smakerna kan du tänka på att balansera maten och vinets tyngd. En tung måltid kräver ett vin med motsvarande tyngd.