Vilket vin passar till maten?

Att veta vilken mat du vill bjuda på är inte speciellt svårt. Det finns mängder med härliga maträtter som passar utmärkt till finare middagar eller till många människor. Det som däremot kan vara lite svårare är att veta vilken typ av dryck som passar till, speciellt om du vill bjuda på vin. Vin är något som länge har serverats i samband med maträtter och middagar, men det finns en del oskrivna regler om vilka som gäller till vad.

Orsaken till varför det rekommenderas att ha olika viner till olika maträtter är helt enkelt för att förstärka och förbättra smakupplevelsen. Om man lyckas välja rätt typ av vin kommer både maten och drycken att smaka bättre. Lyckas man däremot inte lika bra kan både mat och dryck bli en riktig stämningsdödare. Det är inte helt ovanligt att man bara rycker åt sig första bästa vinflaska man har i hemmet eller springer in till Systemet och väljer en eller två som ser lämpliga ut. Att lägga ner lite tid på valet av vin är dock viktigt och något som du absolut bör fundera över innan gästerna sätter sig ner vid bordet.

Handla ditt vin på nätet

Förr var det omöjligt att kunna köpa alkoholhaltiga drycker över nätet, men idag ser marknaden annorlunda ut. Hos vinoteket.se kan du hitta mängder med högkvalitativa viner som passar för alla typer av ändamål och maträtter. Fördelen med att handla vin online är att du har möjlighet att välja från ett stort sortiment, samtidigt som du får bättre priser och fraktfria leveranser. Innan du gör en beställning bör du dock ta reda på vad det är för vin du behöver. Vitt, rött, sött, fruktigt eller torrt?

Vilket vin ska man välja?

Här nedan hittar du en lista på vilka viner som passar för de olika maträtterna.

Fisk och skaldjur – Krispiga vita viner med en släng av syra är utmärkta att använda när du ska servera fisk och skaldjur.

Ost, starkare maträtter eller chark – Mat som innehåller mycket sälta eller är rökt kan vara svår att hitta ett passande vin till. Vi rekommenderar att du väljer ett kryddigt och blommigt vin, som innehåller mindre syra. Ett fint rosévin kan vara en lösning på problemet.

Grillat kött eller mustiga grytor – Till grillat kött är det bra att ha ett vin som kan klara av det mesta. För att locka fram de goda smakerna kan du välja ett rött vin som har en kryddigare ton. Den här typen av vin passar även bra till brieostar och lasagne.

Choklad och dessertostar – Ska du bjuda på vin till efterrätten? Trevligt! Många väljer att bjuda på desserter som antingen är söta, som choklad, eller mer matiga, som ost. Portvin passar till chokladdesserter, medan Moscato är ett utmärkt alternativ för bäriga och fruktiga alternativ.