Rött vin

Rött vin är den populäraste vinsorten. De dyraste vinerna tenderar också att vara röda eftersom rött vin generellt går att lagra längre än vita viner. Ett rött vin är tillverkat av blå vindruvor till skillnad mot vitt vin som tillverkas av gröna druvor. Den röda färgen kommer från druvans skal. Skalet ger också en viss strävhet som är karaktäristisk för röda viner. Här får du veta mer om hur rött vin tillverkas samt de vanligaste druvsorterna.

Tillverkningen av rött vin

Tillverkning av rött vin sker i princip på samma sätt som övriga viner, men med några få undantag. För att göra rött vin låter vinmakaren skalet sitta kvar längre under processen för att ge vinet färg och karaktär. Druvorna pressas efter jäsningen till skillnad mot vita viner där druvorna pressas innan jäsningen. Fruktköttet och fruktsaften som kommer från vindruvan är färglös och därför måste skalet vara kvar under jäsningsprocessen för att ge färg åt vinet. Jäsningen sker på en viss temperatur, vanligtvis 20-32° C, för röda viner och pågår tills sockret är borta. På grund av detta är de flesta röda viner torra, det vill säga icke-söta. Därefter hälls vinet i förvaringstankar. Oftast är det ståltankar eller ekfat. Ståltankarna ger ingen ytterligare karaktär på vinet, men ekfatet gör vinet rundare och ger det en mer rostad karaktär. Därefter blandas vinet, vilket kan vara ett avgörande steg för en vinmakare. Det finns många kända röda blandviner från bland annat Bordeaux. De flesta röda viner som säljs är blandviner.

Vanliga druvsorter för rött vin

Det finns flera hundra olika blå druvsorter, men det finns några som är vanligare än andra. Detta beror dels på konsumentefterfrågan, men även hur lätt det är att odla druvan samt om den passar att blanda med andra.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon odlas i hela vinvärlden och är den mest kända blå druvan. Den passar bra i blandningar såväl som ensam. Druvan ger en karaktäristisk smak av svartvinbär och gräs samt choklad och vanilj om den lagrats på ekfat, vilket är vanligt för denna druvtyp. Oftast är Cabernet sauvignon stäva, fruktiga och fylliga viner. Bordeaux, Toscana, Napa Valley och Maipo är kända regioner för denna druva.

Merlot

Merlot odlas främst i Bordeaux och är en av Frankrikes vanligaste druvor. Den har spridit sig till andra länder eftersom den påminner om populära Cabernet sauvignon, men utan strävheten. Den ger medelfylliga och smaker av blå frukter och örter.

Pinot Noir

Pinot Noir är den mest kända druvan för lätta röda viner. Det är en relativt svårodlad druva som ger mjuka viner med smak av röda bär och kryddor. Bourgogne i Frankrike är det främsta området för druvan, men även Österrike, Nya Zeeland, USA, Chile och Australien producerar fina Pinot Noir-viner.