Dryck som passar svensk mat

Klassisk svensk husmanskost karaktäriseras av fett, salt, syrlighet och sötma. Den svenska maten innehåller ofta potatis, grädde, bär, lök och rotfrukter. Viltkött förekommer, men oftast inte till vardags. Många rätter består av fisk. Sötman och syrligheten kommer ofta från bär som serveras som tillbehör till rätten eller från grädden. Även lök ger en viss sötma till rätterna. Öl är generellt det bästa dryckesvalet till svensk husmanskost. Ljus eller mörk lager, pilsner och ale går bra ihop med de flesta svenska rätterna. Nedan får du även tips på vin som passar till vanliga svenska rätter.

Köttbullar med lingonsylt

Köttbullar med gräddsås och lingonsylt är en typisk svensk rätt. De sötsyrliga och ibland beska lingonen gör att det är svårt att servera vin till denna rätt, men ett lätt och bärigt rödvin, exempelvis en pinot noir eller en beaujolais nouveau, kan fungera till denna rätt.

Sill & lax

Sill kommer i många olika varianter och smaker. De olika såserna och fiskens sälta kan göra det svårt att matcha sill med vin. Senapssill är särskilt svår och där rekommenderas ofta öl istället för vin. Oxiderade vita viner med en tydlig syra och hög alkoholhalt kan passa till sillbordet. Vin jaune från Juraområdet i Frankrike har tillräckligt med karaktär för att passa sillen.