Bästa menyn till studentfesten

Att ta studenten hör till en av livets viktigaste händelser. Som ung är det den största festen och kommer förmodligen så vara tills den dag du gifter dig. Som drygt 18-årig student i väntan på ett stort kalas med en massa presenter och gott, är det förmodligen inte du som lagar maten till alla gästerna. Kanske ni rent av hyr in catering för att minska arbetsbördan. Men många familjer väljer ändå att göra maten själva – vilket kanske studenten ofta också har något att säga till om.

Meny eller buffé?

Om studentfesten tenderar att bli en stor tillställning med många inbjudna kan det faktiskt kännas smidigare med plockmat eller en buffé istället för att stå och laga tre vackra och inbjudande rätter till 75 pers. Om ni dessutom inte har någon som serverar på festen är det bättre med en buffé där folk går och tar själva vid behov – snarare än att ha en stackars värd eller värdinna som aldrig får sitta på rumpan i 5 minuter ens, innan denne ska upp och ge folk ny eller påfylld tallrik.

En mindre fest med kanske 20 personer kan dock gynnas av en meny med tre rätter. En förrätt, en huvudrätt och en dessert. Addera gärna lite snittar som amuse bouche med en drink innan maten eller servera snacks som aptitretare. Tänk dock på att även med enbart 20 personer på festen och meny att servera, kan det bli både jobbigt och tidskrävande att laga all mat. Om ni är flera som hjälps åt går det sannolikt bättre.

Ska studentpresenten ges till bords?

Studenten i fråga brukar få många presenter och en del kan undra när det är dags att dela ut dem. Som lämplig tid när man ger en Studentpresent kan tänkas vara när du faktiskt stiger in genom dörren, alldeles i början på festen. När mottagningen börjar helt enkelt. När studenten sedan väljer att öppna den är hans eller hennes ensak. Många gör det efter middagen eller strax före medan andra väntar till flera dagar senare. Då kan mottagaren också passa på att skriva tackkort samtidigt.

Ge inte studentpresenten under själva maten eller till bords – då brukar alla vara upptagna med att smaka vad som finns på tallriken eller prata med bordsgrannen. En student får ofta många frågor under middagen som “Vad ska du hitta på härnäst?” eller “Vad tänker du fortsätta plugga till?”. Alla dessa frågor kan ta uppmärksmheten från presenterna.

Många smaker

Maten på studentmiddagen får gärna vara lite somrig eftersom det är då, i själva början på sommaren, man tar studenten. Du kan även leka med färger som gult och blått – de svenska färgerna – i maten. Dekorera med blått och gult på bordet eller servera en gul bål med blåaktiga frukter och bär i den. Dukas det till buffé – se till att erbjuda många olika smaker så att alla gästerna får något de gillar.