Hur mat och dryck kan påverka olika sjukdomar

Det är allmänt känt att man kan må bättre eller sämre av olika typer av mat. Det kan bero på att man inte tål vissa ingredienser eller så gillar ens kropp helt enkelt inte vissa saker. Men kan kosten påverka eller rent av orsaka andra sjukdomstillstånd?

Kan kosten påverka smärttillstånd?

Lider man av olika smärttillstånd kan det faktiskt hjälpa att äta vissa typer av mat. Det finns vissa saker som sägs kunna påverka smärta i kroppen även om det inte finns riktigt vetenskapliga belägg för det. Ibland kan det dock vara så att man själv upptäcker att man får mindre smärtor om man äter på ett visst sätt. Lär man sig mer om artros och behandlar sin sjukdom på rätt sätt kan man minska sina besvär med smärta och ledstelhet. Samma sak gäller också för andra smärttillstånd i kroppen.

Kosten och övervikt

I många fall är det en persons kost som orsakar övervikt. I flertal fall kan övervikt och fetma räknas som en sjukdom. Om man äter mediciner som orsakar övervikten kan man ofta inte åtgärda den bara genom att äta på ett annat sätt men är det däremot så att man har en för låg ämnesomsättning kan man i regel försöka minska sin vikt genom att lägga om sin kost. Om man äter fel mat kan det vara en orsak till att man gå upp i vikt. Då kan man behöva röra på sig mer och se över vad man äter. Just när det gäller vikten finns det i många fall tydlig påverkan av mat och dryck.

Kan mat och dryck ge cancer?

Det finns de som menar att vissa typer av mat och dryck kan ge cancer. Stekt mat har länge varit en sådan sak som beskyllts för att vara cancerogent. Några riktiga bevis finns dock inte för det. Det har även sagts att sötningsmedel i läsk kan ge cancer men inte heller här finns det några riktiga bevis och därför får produkten fortfarande säljas.

Hyperaktivitet och kost

En sak som det däremot finns bevis för är att vissa typer av färgämnen kan orsaka hyperaktivitet hos barn. Det kan betecknas som ADHD eller ADD, men i många fall bli situationen bättre när barnet slutar äta vissa typer av godis eller snacks. Det kan alltså vara klokt att undvika starkt färgade godisar till små barn.

Att äta rätt för sin sjukdom

Om man har en mer eller mindre kronisk sjukdom kan det vara klokt att läsa på lite om den. Om man vet mer om sjukdomen kan man se hur kroppen påverkas av olika former av mat och dryck. Innan man börjar med olika former av hälsokost och liknande kan det dock vara klokt att rådgöra med sin läkare.