Den älskade pizzan

Skulle en rätt väljas för att representera världens befolkning skulle nog många rösta på pizzan. Denna enkla men så högt älskade maträtt som går att finna överallt i världen, men som i och med det också blir väldigt lokal, är mångas favorit. Här i Sverige sägs det att nyårsdagen är den dag då flest pizzor säljs på hela året, och det kan nog stämma. För visst älskar även vi svenskar en härlig, fluffig och smakrik pizza.


Klassisk eller personlig?

Vi bakar dem själva, vi beställer dem, vi köper dem frysta, vi startar pizzerior i nästan vartenda hörn – var du än är så är det oftast väldigt lätt att få tag i en pizza. Och alla har vi våra favoriter. Några älskar pizzan tunn och spröd medan andra vill ha tjocka kanter och massor med fyllning. Några vill ha den klassisk med tomatsås, ost och skinka medan andra vill ha den modern med ljusa inslag, vilket gör att den kallas ”vit”. I varje stad hittar du en mängd pizzerior, alla med både klassiker och ofta restaurangens egen variant. En kedja som har funnits väldigt lång tid är Pizza Hut, där du serveras rejäla pizzor med tjocka kanter och fantastiska smaker. Åker du ofta mellan Stockholm och Oslo har du säkert stannat till ett antal gånger på Pizza Huts pizzeria i Karlstad för att njuta av en rejäl och mättande bit som får dig att orka köra den sista biten.

För många pizzaälskare ligger en stor del av charmen med den här maträtten i att göra den själv. Vill du släppa loss din kreativitet är det här en väldigt tacksam rätt att engagera dig i, då det finns mängder med klassiska smakkombinationer medan du också kan utforska egna varianter. Både själva pizzadegen men också fyllningen går att variera och göra personlig utifrån just dina smakpreferenser, så det är bara att sätta fart och låta kreativiteten sprudla. Varför inte bjuda hem ett gäng vänner på pizzakväll och skapa tillsammans? En ”pizzaprovning” kan bli hur rolig som helst!