Rätter där knäckebröd kan användas

I stort sett alla hushåll har troligen en eller annan variant av knäckebröd hemma. Just den här typen av bröd tillhör standardlivsmedlen och det finns att köpa även i mindre affärer. Det kanske mest klassiska är att äta brödet som smörgås, men det finns även andra sätt att använda knäckebröd på.

Bröd som tilltugg

Med gott knäckebröd kan man skapa spännande tilltugg i flera varianter. Man kan dela bröden i mindre bitar, för att sedan lägga på pålägg och äta som aperitif eller som tilltugg. Brödet kan också serveras som ett annat alternativ till pinnbröd som är ett ljust, pinnformat bröd.

Dessert med knäckebröd

När man tänker på desserter är troligen inte knäckebröd det första man tänker på. Tankarna dras troligen till kakor, olika sötsaker med mera. Det går dock att använda även knäckebröd till desserter. Ett alternativ kan vara att smula dem för att använda som botten i till exempel en cheesecake. Man kan också krossa dem och använda som ströbröd när man gör kladdkaka, sockerkaka eller annat gott.

Hårt bröd till frukost

Hårt bröd och knäckebröd passar också utmärkt till frukost. Det innehåller en hel del fibrer och mättar bra. För den som har lite svårt att tugga det hårda brödet, eller om man inte gillar konsistensen, kan man också smula knäckebröd i fil eller yoghurt. Där mjukas det upp något och knäckebrödet bidrar också med mer smak. Det här är en frukost som brukar uppskattas av de flesta. Dessutom blir filen eller yoghurten mer mättande.

Knäckebrödspizza

Något som också blivit mer populärt är att göra knäckebrödspizza. Det kan låta lite märkligt, men man använder helt enkelt större knäckebröd som botten istället för vanlig ljus vetedeg. Det gör pizzan nyttigare, och den mättar mer. Dessutom får pizzan en härligt knaprig botten som många uppskattar. Även smaken blir mer kraftfull och knäckebröden passar med de flesta toppingar som i regel används på pizza. Att tänka på är att pizzan inte bör gräddas allt för länge då bröden i så fall kan få lite bränd smak.

Modernare form av knäckebröd

Klassiska knäckebröd i all ära, de uppskattas rejält. Men vad som blivit mer populärt är olika former av fröknäckebröd som innehåller allt från havregryn till chiafrön, solrosfrön och annat gott. I dag finns också flera färdiga mixer som bara är att hälla på en plåt och grädda. Det tar dock en del tid att grädda knäckebröd för att de ska bli så där härligt knapriga. Gräddas de för kort tid, eller om bröden blir för tjocka blir de snarare mjuka och sega. Fördelen är att man kan få precis den smak man vill på knäckebröden, och man kan även lägga till olika frön man själv gillar.